Hírek

« vissza
2013. március 05.

Évközben is hirdethetnek új GFB díjszabást a biztosítók


Új időszak kezdődött év elejétől a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piacán. A biztosítók ugyanis a díjhirdetés liberalizációjának köszönhetően immár bármikor megváltoztathatják a díjaikat, annyi csak a kikötés, hogy a hatályba lépés előtt legalább 60 nappal közzé kell tenni az új tarifákat. Ez azt jelenti, hogy bár a cégek tavaly a korábbi éveknek megfelelően még egyszerre hirdették meg a díjaikat, ha azokkal elégedetlenek, évközben bármikor előállhatnak egy új tarifatáblázattal.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) tapasztalatai szerint az első hírek megjelenését követően sokan összezavarodtak a liberalizációval kapcsolatban. Nem volt világos például az ügyfelek számára, hogy a biztosítást továbbra is csak évente egyszer mondhatják fel, méghozzá a biztosítás évfordulóján. Jelenleg egyébként a mintegy 3,2 millió autós közül 2,6 milliónak esik az évfordulója még mindig január 1-jére, a maradék 600 ezeré pedig valamelyik másik napra, amikor az autója megvásárlásának az évfordulója volt. Összesen egyébként 4,27 millió kgfb-szerződés van az országban, amiből mintegy egymilliót haszongépjárművekre kötöttek.

Olyan félelmek is előfordulnak, hogy a biztosítók évközben emelhetik a díjaikat. Azoknak viszont, akik már leszerződtek egy céghez, az adott biztosítási év során nem változhat a díj. A korábbi évekkel szemben viszont a jövőben azzal már nem lehet trükközni, hogy az év közben váltók a kampányszezonban kössék meg előre a szerződést, azt remélvén, hogy akkor olcsóbb lesz. Mindenki csak akkor válthat, amikor ténylegesen évfordulós lesz a szerződése. A másik félelem az intézkedéssel kapcsolatban a transzparencia csökkenése volt, ugyanis ha a biztosítók akár naponta változtathatják a díjaikat, nehezebb lesz követni a tarifákat.

Napilapos díjhirdetés is tavaly volt utoljára, idén már elegendő lesz a biztosítóknak a saját honlapjukon, valamint a Mabisz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) internetes oldalán közzétenni az aktuális díjaikat.