Hírek

« vissza
2015. március 25.

Növekvő kockázatok a szélsőséges időjárási körülmények miatt


 


A Munich Re Topics Geo 2014 című kiadványa részletes elemzéseket és rengeteg adatot tartalmaz az elmúlt év természeti katasztrófáiról. E szerint télen igen tartós, regionálisan jelentős károkat okozó időjárási viszonyok tudnak kialakulni, mikor a sarkvidéki hideg légtömegek több héten keresztül megmaradnak a középső szélességeken. Nyáron pedig magas vagy alacsony nyomású rendszerek okoznak hőséget, aszályt, vagy heves zivatarokat, villámárvizeket.

Ilyen, gyakran hetekig kitartó időjárási jelenségek 2014-ben is több természeti katasztrófát okoztak: például súlyos, milliárd dolláros károkat okozó téli havazásokat az USA-ban, illetve szélviharokat és áradásokat Nagy-Britanniában. A Csendes-óceán keleti részén és Észak-Amerika felett kialakult futóáramlat (jet stream) igen fagyos telet eredményezett az USA-ban, míg rendkívül enyhét Európában, majd 2013 decembere és 2014 februárja között súlyos téli viharok söpörtek végig Nagy-Britannián és Írországon, súlyos áradásokat is okozva.

Az észak-amerikai hideg tél által okozott összes veszteség elérte a 4 milliárd dollárt, melyből 2,3 milliárd dollárt fedeztek biztosítások. A brit áradások okozott kára 1,5 milliárd dollárra rúgott, melyből 1,1 milliárdra kötöttek biztosítást. Az év legköltségesebb katasztrófája a japán hóviharok voltak (5,9 milliárd dollár gazdasági és 3,1 milliárd dollár biztosítói kár), melyeket az északi féltekén megváltozott légköri cirkulációk okoztak.

A tudósok között intenzív vita folyik jelenleg is a klímaváltozásról, különösen a rendkívül markáns felmelegedésről az Északi-sarkvidéken, illetve, hogy ezek felelősek-e a megváltozott időjárási mintákért. Egyelőre még nincs bizonyíték az okozati összefüggésre, azonban egy logikai lánc megfigyelhető az esetek között – fogalmaz a Munich Re Geo Risk Reseach részlegének vezetője.

Legújabb kutatások szerint az Északi-sarkon zajló felmelegedés fontos szerepet játszik a déli irányba tartó tartós, hideg levegőáramlatok kialakulásában, amelyek Észak-Amerikát és Ázsiát is érintették 2014-ben. A Potsdam Institute for Climate Impact Research tanulmánya szerint a nyári szélsőségek és a gyors jégolvadás között is korreláció figyelhető meg. Itt érdemes megemlíteni az európai árvizeket (1997, 2002, 2013) és a hőhullámokat Észak-Amerikában (1983, 1984, 2011, 2012).

A Munich Re jelentése a különböző közösségi oldalak katasztrófa-elhárításban betöltött, betöltendő szerepére is kitér, mely szerint a közösségi médiából származó információk hatékonyabb kihasználása katasztrófák kezelésében teljesen új távlatokat nyithatna. Gyorsabb és precízebb kárbecsléseket tenne lehetővé a biztosítási ágazat számára, ha ezeket az adatokat szisztematikusan lehetne felhasználni. 

Forrás: Biztosítási Szemle Online